با توجه به حذف ارز کاغذی و جایگزینی آن با ارز تجاری توافقی، فروش خودرو به مجموعه داران و واردکنندگان با خطرات زیادی همراه است. واضح است که خودروسازان و واردکنندگان خودرو در بخش خصوصی برای تولید محصولات خودرو به شدت به ارز متکی هستند، زیرا فعالان این دو منطقه با دریافت نیمی از ارز در فروش خصوصی، قیمت های ثابتی را برای متقاضیان اعلام کردند. هزینه اولیه نیز در مرحله پیش فروش مشخص بود.
اما در حال حاضر به دلیل حذف ارزهای نیمه ارزی و گردش ارز توافقی، فروش با ریسک های زیادی همراه است، زیرا مونتاژکنندگان و واردکنندگان ترجیح می دهند فروش خود را به صورت علی الحساب و با قیمت نامشخص برای سال 1404 اعلام کنند. ، به جای ریسک فروش و در حال حاضر اکثر خودروهای وارداتی که در سیستم یکپارچه عرضه می شوند را ندارند، قیمت علی الحساب دارند، زیرا خودروسازان بخش خصوصی به دلیل نبود قیمت، تمایلی به اعلام قیمت مشخص محصولات خود ندارند. شفافیت وضعیت اقتصادی و نیز. نوسانات شدید در نرخ ارز.
بر همین اساس شنیده می شود اگرچه اخیرا برخی از مونتاژکاران در تلاش برای افزایش قیمت محصولات خود بوده اند، اما همچنان از اجرای طرح های فروش استثنایی یا فوری خودداری می کنند (متقاضی کل هزینه خودرو را پرداخت کرده و محصول سفارش داده شده را سه ماه بعد دریافت کرده است). آنها امتناع می ورزند، زیرا نوسانات نرخ ارز این نوع فروش را بسیار پرخطر است.
از سوی دیگر، دو خودروساز بزرگ کشور برای حفظ ارزش پولی که از متقاضیان پیش فروش جمع آوری می کنند، طبق مصوبه 473 شورای رقابت اقدام می کنند. در مصوبه شورای رقابت تاکید شده است که مبلغ پیش فروش شامل تورم نمی شود. این در حالی است که مونتاژکنندگان ملزم به مصوبه 473 شورای رقابت نیستند و این قانون تنها در ایران خودرو و سایپا اعمال می شود. اگرچه مونتاژکاران دستور قیمت گذاری را نپذیرفتند و قیمت محصولات را خودشان تعیین کردند.
منبع خبر: اقتصاد جهانی