خطا در تغییر قیمت خودرو - اقدام ایرانی
انتشار: آذر 04، 1403
بروزرسانی: 25 خرداد 1404

خطا در تغییر قیمت خودرو - اقدام ایرانی


شکاف قیمتی بین کارخانه و بازار پس از اصلاح قیمت به میزان قابل توجهی کاهش یافت. بر اساس بررسی های انجام شده خطای قیمت قبل از اصلاح قیمت به طور متوسط \u200b\u200bبه 40 درصد می رسید در حالی که پس از افزایش قیمت به 17.6 درصد رسید.

پس از اجرای طرح اصلاح قیمت که از هفته گذشته اجرایی شد، ایرادات خودرو کاهش چشمگیری پیدا کرد. بر همین اساس در 23 آبان ماه که هنوز قیمت رسمی خودرو افزایش نیافته بود، بین قیمت کارخانه و بازار انواع خودروهای داخلی به طور میانگین 40.3 درصد فاصله وجود داشت، اما دیروز اگرچه قیمت خودرو در بازار نیز افزایش یافت، شکاف قیمت به 17.6٪ رسید. این امر امیدهایی را برای کاهش فعالیت دلالان و واسطه ها در بازار خودرو کشور ایجاد کرده است.

برای بررسی خطای قیمت بین کارخانه و بازار، قیمت رسمی و همچنین قیمت بازار 15 محصول داخلی بین 3 آبان تا روز گذشته زیر ذره بین قرار گرفت. بر این اساس، شکاف قیمت کارخانه تا بازار 9 محصول از شرکت ایران خودرو در 2 آبان ماه 252 میلیون تومان معادل 45 درصد بوده که این رقم برای سطح جاده اختصاصی به 131 میلیون تومان معادل 18 درصد رسیده است. محصولات دیروز

این بررسی همچنین بر روی 6 محصول از سایپا انجام شده است. در 2 آبان ماه اختلاف قیمت کارخانه و بازار این محصولات به 170 میلیون تومان معادل 35.6 درصد رسید. دیروز این محصولات دومین خودروساز بزرگ کشور شاهد شکاف قیمتی متوسط \u200b\u200b107.5 میلیون تومان معادل 17.18 درصد بود.

با بررسی این اعداد مشخص می شود که پس از تصمیم دولت مبنی بر اعلام قیمت های جدید پس از 18 ماه انجماد قیمت ها، خطای قیمت بین کارخانه و بازار خودرو کاهش چشمگیری داشته است. اما تاثیر این امر بر بازار خودرو و صنعت آن در کشور چیست؟ به گفته بسیاری در صنعت خودرو ایران، قیمت گذاری دستوری و توقف 18 ماهه قیمت ها باعث شده این صنعت آسیب زیادی ببیند.

بر اساس آخرین آمار و اطلاعات ارسالی خودروسازان به بورس و منتشر شده در سامانه کدال، زیان انباشته خودروسازان بزرگ کشور (تجمیع نشده) از مرز 208 همات گذشت. اما اصلاح قیمت خودرو می تواند به صورت های مالی خودروسازان ثبات بخشد. این مشکل در میان مدت می تواند منجر به افزایش تولید خودروسازان شود و در صورت تداوم این روند در بلندمدت کیفیت محصولات آنها را تحت تاثیر قرار دهد.

از سوی دیگر، شاید مهمترین تاثیر کاهش شکاف قیمتی بین تولیدکننده و بازار، بر جذابیت بازار خودرو برای دلالان باشد. زمانی که قیمت کارخانه و بازار به هم نزدیک باشد، انگیزه خرید خودرو از کارخانه با هدف فروش در بازار آزاد و کسب سود کاهش می یابد. این مشکل می تواند اندازه سفارش غیر واقعی را کاهش دهد.

وضعیت فعلی بازار و صنعت خودرو باعث می شود تا تجار و دلالان از این بازار بهره بیشتری ببرند. پیش از این انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور در تازه ترین گزارش خود از این صنعت اعلام کرده بود که فاصله قیمتی بازار خودرو با کارخانه در چند سال گذشته حدود 500 سجاف بوده و این میزان در اختیار نمایندگی ها قرار گرفته است.

سیستم قیمت خودرو و فاصله عمیق این دو قیمت، باعث شد تا روند خرید و فروش ساده ای بین کارخانه خودروسازی و بازار خودرو ایجاد شود و سودهای کلانی را به جیب دلالان روانه کند. اکنون کاهش این خطا می تواند به تدریج برخی از معامله گران را از این بازار حذف کند.

تاثیر دیگری که این موضوع می تواند بر بازار خودرو داشته باشد افزایش دسترسی مصرف کنندگان واقعی به خرید از کارخانه است. کاهش تفاوت قیمت ممکن است باعث شود مصرف کنندگانی که واقعاً به خودرو (نه برای سرمایه گذاری یا دلالی) نیاز دارند، تمایل بیشتری به خرید خودرو از کارخانه داشته باشند. این امر با کاهش تقاضای بازار می تواند در میان مدت قیمت ها را در بازار آزاد تعدیل کند.

همچنین با خروج نمایندگی ها و منطقی شدن روند خرید خودرو، می توان شفافیت در بازار خودرو را افزایش داد. زمانی که قیمت ها به هم نزدیک شوند، شفافیت بیشتری در تعیین ارزش واقعی خودرو ایجاد می شود و اعتماد عمومی به بازار افزایش می یابد.

طبیعتاً همه این موارد در شرایطی است که رشد رسمی قیمت خودرو در کوتاه مدت می تواند منجر به نارضایتی شود، همانطور که در چند روز اخیر شاهد آن بودیم، اما با کاهش شکاف قیمتی بین کارخانه و بازار در میان مدت در دراز مدت می تواند برای همه مفید باشد.

جزئیات تغییرات در شکاف قیمت

همانطور که اشاره کردیم شکاف قیمت 9 محصول از شرکت ایران خودرو در 2 آبان ماه به طور میانگین 252 میلیون تومان معادل 45 درصد بوده است. این رقم برای محصولات بسته بندی جاده ای به 131 میلیون تومان معادل 18 درصد رسید.

در میان خودروهای مورد بررسی، بیشترین فاصله قیمتی بین کارخانه و بازار مربوط به پژو 207 با فرمان هیدرولیک بود. این محصول قبل از افزایش قیمت به قیمت نهایی کارخانه 471 میلیون تومان فروخته می شد و در 2 آبان ماه سال جاری قیمت این خودرو در بازار به 735 میلیون تومان رسید که به این ترتیب این محصول 56 درصد در بازار فروخته شد. این معادل 264 میلیون تومان است که گرانتر از قیمت کارخانه است. البته قیمت نهایی کارخانه این خودرو پس از اصلاح قیمت 615 میلیون تومان اعلام شد. اگرچه قیمت آن در بازار تا حدودی افزایش یافت و به 770 میلیون تومان رسید، اما شکاف قیمتی این محصول کاهش یافت و به 25.2 درصد رسید که معادل 155 میلیون تومان است.

مشعل دوگانه سورن پلاس محصول دیگری است که شکاف قیمت بین سازنده و بازار را زیر ذره بین قرار می دهیم. بر این اساس قیمت کارخانه ای این محصول قبل از تعدیل قیمت 504 میلیون تومان بود که بر اساس محاسبات سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان این رقم به 653 میلیون تومان رسید. قیمت سورین پلاس دوگانه سوز 2 آبان ماه 760 میلیون تومان در بازار بود اما دیروز با قیمت 815 میلیون تومان خرید و فروش می شد. بر این اساس اختلاف دو قیمت این خودرو در تاریخ 2 آبان 256 میلیون تومان معادل 50.8 درصد بوده است اما دیروز این رقم به 162 میلیون تومان معادل 24.8 درصد رسید.

تارا LXV4 اتوماتیک نیز قبل از آن شاهد شکاف قیمتی بزرگ 43.5 درصدی بین کارخانه و بازار بود. در 2 آبان قیمت کارخانه این خودرو 690 میلیون تومان بود اما به قیمت 990 میلیون تومان (یعنی 300 میلیون تومان گرانتر) خرید و فروش شد. اکنون که قیمت رسمی آن به 901 میلیون تومان رسیده است، روز گذشته یک میلیارد و 60 میلیون تومان در بازار خرید و فروش شد. به این ترتیب شکاف قیمتی بازار و کارخانه برای این محصول به 17.6 درصد معادل 159 میلیون تومان کاهش یافت.

محصولات دومین خودروساز بزرگ کشور نیز روند مشابهی را طی کردند. در 2 آبان ماه اختلاف قیمت کارخانه و بازار این محصولات به 170 میلیون تومان معادل 35.6 درصد رسید. دیروز این محصولات دومین خودروساز بزرگ کشور شاهد شکاف قیمتی متوسط \u200b\u200b107.5 میلیون تومان معادل 17.18 درصد بود.

بیشترین شکاف در قیمت محصولات جاده ای با رنگ نارنجی مربوط به Falcon Gears است. قیمت کارخانه ای این خودرو از 444 میلیون تومان به 593 میلیون تومان افزایش یافت در حالی که در بازار قیمت آن از 740 میلیون تومان به 800 میلیون تومان رسید. از این رو در 2 آبان ماه اختلاف قیمت این محصول 66 درصد و 296 میلیون تومان بود که اکنون این اختلاف به 35 درصد و 207 میلیون تومان رسیده است.

آخرین محصولی که در مورد افزایش و کاهش شکاف قیمت کارخانه و بازار مطالعه کردیم، Quick S با 85 معیار است. این محصول قبل از افزایش قیمت به قیمت نهایی کارخانه 305 میلیون تومان فروخته می شد و در 23 آبان ماه سال جاری قیمت این خودرو در بازار به 425 میلیون تومان رسید به طوری که این محصول با 39.3 درصد افزایش در بازار به فروش رسید. . معادل 120 میلیون تومان گرانتر از کارخانه است اما قیمت نهایی همین خودرو پس از اصلاح قیمت 405 میلیون تومان اعلام شد. اگرچه قیمت آن در بازار تا حدودی افزایش یافت و به 440 میلیون تومان رسید، اما شکاف قیمتی این محصول کاهش یافت و به 8.6 درصد رسید که معادل 35 میلیون تومان است.

منبع خبر: اقتصاد جهانی


منبع: https://iranecar.com/blog/post/car-price-fault/